Včelí jed

Farba: Bezfarebná kvapalina, na vzduchu rýchlo vysychá na šedobiele priezračné kryštáliky.
Aróma: príjemná, chuť kyslo-horká

Včelí jed je sekrétom jedovej ţľazy robotníc. Sústreďuje sa v jedovom vačku včely-robotnice, odkiaľ sa zložitým žihadlovým aparátom vpravuje do tela nepriateľa. Ak je včela mladšia ako 21 dní, po vyprázdnení jedového vačku sa jej vytvorí nový jed. Pri teplokrvných živočíchoch, vrátane človeka, kontraktilná koža uväzní žihadlo v mieste vpichu, dochádza k vytrhnutiu celého žihadlového aparátu a následnému úhynu včely. Tvorbu jedu podmieňuje prítomnosť bielkovín (peľu) v potrave.

Použitie

Lekárske: pri zápalových reumatických procesoch, zápaloch kĺbov, šľachových systémov, chronických bolestiach chrbta, neuralgii trojklanného nervu, poruchách pohybového aparátu, na desenzibilizáčnú liečbu proti nežiadúcim reakciám. Aplikuje sa vo forme mastí (u nás Virapin), inhaláciou, vpichom živou včelou, injekčne. Treba pamätať na alergikov, u ktorých môže dôjsť až k anafylatickému šoku za príznakov zlyhania základných životných funkcií.