-
Nie je na skladeViac infoRýchla ukážka
-
Vyberte možnostiRýchla ukážka
-
Nie je na skladeViac infoRýchla ukážka
-
Nie je na skladeViac infoRýchla ukážka
Včelí med
Farba: vodojasná až čiernohnedá, vyskytujú sa žlté, zelené a červené odtiene podľa druhu medu
Konzistencia: tekutá, kašovitá až tuhá, v závislosti od pomeru hlavných cukrov
Aróma: špecifická podľa pôvodu, kvetové medy vôňa po kvetoch, medovicové medy nevýrazná aróma
Chuť: medovo sladká s príchuťou podľa zdroja znášky
Med je nasýtený roztok cukrov, ktorú včely pripravujú z nektáru kvetov alebo medovice. Nektár je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín ako produkt fotosyntézy. Medovica je sladká šťava vylučovaná ako nevyužitý produkt metabolizmu niektorých zástupcov vošiek, červcov a mér živiacich sa šťavami z rastlinných pletív. Sladinu (nektár alebo medovicu) nasáva včela pohybmi hltanových svalov cez cuciak a pažerák do medového váčku, ktorý ma kapacitu až 55 mg sladiny. Po návrate odovzdáva lietavka obsah medového váčku vnútroúľovým robotniciam, ktoré ho ďalej spracúvajú a uskladnia, a vylieta opäť na zber. Prinesená kvapka sladiny je zaradená do kolobehu potravy celého včelstva, je niekoľkokrát prehltnutá a znovu odovzdaná ďalším včelám. Prebiehajú pritom fyzikálne zmeny (odparenie vody z pôvodných 30 až 95% v sladine pod 20% vo vyzretom mede), ako i zmeny biochemické (pridávanie výlučkov hltanových žliaz, ktorých enzýmy štiepia zložitejšie cukry na jednoduché, glukózu a fruktózu). Zahustenou sladinou robotnice plnia bunky plástov až po okraj a po odparení dostatočného množstva vody vyzretý med viečkujú tenkými voskovými viečkami.
Použitie
Spotreba medu u nás predstavuje len 250 g na obyvateľa, zatiaľ čo priemer v EÚ je 600 g (v Nemecku 1800 g).
Med sa používa aj ako prídavok do iných potravín (pečivo – perníky, biskity, koláče, sladkosti – nugát, karamelky, cukríky, čokolády, nátierky, tyčinky – cereálne, zo sušeného ovocia, marmelády a džemy, sušené ovocie a orechy v mede, nealkoholické nápoje – citrónové šťavy, izotonické nápoje, alkoholické nápoje – Demänovka, Drambuie, mliečne výrobky – medové mlieka a jogurty, omáčky a dresingy) v medicíne (hlavne na ošetrenie zápalov hrdla v kombinácii s nápojmi), v kozmetike (najmä pleťové krémy a masky) a pre výrobu fermentovaných produktov. U nás najmä medovina (medové víno, na trhu sa vyskytuje svetlá pravá medovina i korenené typy), príp. medové pivo, ocot a medovica (medovina vypálena na zväčša 50% alkohol).
Liečivé účinky medu
- Posilňuje CNS a psychiku človeka
- Posilňuje srdce-kardiotonikum
- Pôsobí protizápalovo a antibioticky
- Zlepšuje a urýchľuje hojenie rán
- Zvyšuje detoxikačnú schopnosť organizmu
- Zlepšuje trávenie
- Pomáha pri liečbe chorôb pečene a pankreasu
- Je zdrojom okamžite využiteľnej energie
- Zlepšuje spánok