Počet včiel v jednej rodine / úle sa v priebehu roka mení. Najmenej je ich na konci zimy a skorej jari, najviac uprostred leta. Včely svoju populačnú krivku rozvoja riadia slnovratom a nie našim kalendárom. V našom konkrétnom prípade sa sila rodiny pohybuje medzi 20 000 až 60 000 včelami. Včelie spoločenstvo je prísny matriarchát – vláda jednej včely – matky. Ak rodina stratí matku a nestihne si vychovať novú je odsúdená na zánik.
Med je sladká hmota prírodného charakteru, ktorú včely medonosné vytvárajú z nektáru. Obsahuje cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu. Cukry majú fyzikálnu vlastnosť kryštalizácie v priebehu času a podľa podmienok. Preto je kryštalizácia medu prejavom jeho pravosti – čas kryštalizácie medov je rôzny, kryštalizácia medu závisí od viacerých faktorov(pomer glukózy a fruktózy, spôsob spracovania, teplota skladovania), opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli teplom do 40 -50°C môžeme med opäť stekutiť. Vyššia teplota zničí jedinečné zložky medu.